Ullared...

Förra helgen var det påsk. Då passade jag, Sandra och Jenny på att dra ner till Ullared för lite shopping. Vi var egentligen 6st som skulle åka. Men hälften fick förhinder så vi vart bara 3. 
Vi lånade Kents V70 ner för min bil har börjat låta konstigt från höger bakhjul så ville inte ta den. 
Vi åkte ner fredag morgon. Väl framme så checkade vi in i stugbyn. Sen fixade vi lite käk och softade. Lördag morgon så gick tjejerna upp tidigt och åkte till gekås. Jag sov ut och gick till varuhuset vid 11 tiden. Vi shoppade nästan hela dan. Det var inte så farligt med folk, så det var ju skönt. 
Det vart en hel del grejer. Jag handlade för drygt 2000kr totalt och av det så var 900kr ett par skor. 
På söndan skulle Sandra in en snabbis på gekås igen för att handla lite åt jobbet. Sen rullade vi hemåt. 
Resan gick bra och det var en skön liten tripp såhär på påsken. 






Bildombudsmannen AB

Bildombudsmannen AB

Nu ska jag berätta min skräckhistoria om den så kallade ”Bildombudsmannen”.

 

Det hela började den 15 Maj 2011.

Då var det VM-final i ishockey mellan Sverige och Finland.

Jag skrev en rad på min blogg:

http://mrt.blogg.se/

”Ikväll är det VM final i hockey. Sverige Finland. Vilken rysare, kommer bli väldigt spännande. Heja heja heja Sverige.”

Till denna textrad på min blogg ville jag ha med en bild. Jag googlade ordet ”sverige-finland” och sökte på bilder. Jag hittade då en bild från en annan blogg. Bilden visar en halv sverigeflagga och en halv finsk flagga, som går ihop i varann och med bokstäverna VS i mitten där flaggorna möts.

Jag tyckte den bilden passade bra så jag använde den bilden i min blogg.

Det fanns ingen märkning på bilden att den var copyrightad och det stod inget under bilden heller.

 

Drygt 2 år senare, den 8 Maj 2013 ramlar det ner ett brev från Bildombudsmannen i brevlådan.

Där skriver han att bilden jag har använt på min blogg ägs av fotografen Tammy Bergström.

Och att jag inte har fått tillstånd samt inte angett fotografens namn intill bilden så ska nu skadestånd betalas ut. Samt att fotografen känner sig kränkt. Dom påstår också att jag har manipulerat bilden genom beskäring och infogande av den finska flaggan. Jag får en faktura på totalt 16.725kr som ska betalas inom 10 dagar.

Jag blir ju skitskraj och ledsen för detta och tar genast bort inlägget och bilden från min blogg.

Jag mejlar Bildombudsmannen och skriver att jag inte har manipulerat nått med bilden. Utan att jag har använt bilden exakt som jag hittat den på google.

Jag ”bestrider fakturan i sin helhet” och skickar tillbaka den till Bildombudsmannen.

 

Några dagar senare får jag ett nytt brev från Bildombudsmannen där dom ”avstår från beloppet för manipulering på 8900kr”. Den nya fakturan, som nu heter ”KRAV” hamnade på 7825kr.

 

Jag bestrider även detta KRAV och skriver ett brev tillbaka med texten:

Anledning till detta bestridande består i att den påstådda upphovsrätten till den bild eller den del av bild som kravet avser ej kan styrkas. Bilden som avses kan ej identifieras som den kravet avser då den endast innehåller ett fragment av en bild som kanske kan likna något foto taget av någon fotograf. Bilden innehåller inga identifierbara karateristiska och kan anses som en alldaglig bild med tämligen lågt marknadsvärde om ens något.

I tidigare ställda krav ifrån er så har ni hävdat ”manipulation” då endast en liten ej identifierbar del av en bild på en flagga använts. Bilden i denna av er så kallade manipulerade versionen finns att finna på ”Nätet” i ett obegränsat antal och ingenstans så finns någon form av möjlighet till upphovsindentifiering.

Konklusionen är därmed att ert krav är ogiltig, gränsande till olaglig, då Ni ej kan påvisa/styrka upphovsrättslig äganderätt till den offentligt publicerade bilden. Upphovsrättslig äganderätt skall styrkas genom märkning, grafisk eller digitalt, vid publicerande, så att det ej skall kunna finnas tvivel om upphovsrättslig ägare. Denna märkning saknas på den av Er påstått använda bilden.

Jag emotser en av Er skriftlig konfirmation av hävandet på detta krav.

 

Efter detta hör jag inget av bildombudsmannen. Tills för några dagar sen, alltså nästan ett år efter att jag bestridit fakturorna. Så kommer det ett nytt brev och en ny faktura.

 

Jag känner mig trakasserad av denna bildombudsman. Nu skriver han att i samråd med fotografen Tammy Bergström är att dom är ”villiga att jämka skadeståndet och att det sammanlagda belopp dom nu kräver av mig är följaktligen 5000kr”.

 

Jag skickade återigen tillbaka fakturan och ”motsätter mig helt betalningsansvar beroende på ett vilseledande som är att anses som bedrägeri! Svensk Handel är informerade. Polisanmälan om bedrägeri är gjord.

 

Jag blir uppriktigt arg och ledsen att en person som ”Bildombudsmannen” går så hårt på en liten privatbloggare som mig som knappt har några sidvisningar.

 

Så jag vill nu varna alla internetanvändare där ute.

SE UPP för

Bildombudsmannan Staffan Teste AB

Sliparvägen 4

146 36 Tullinge

Org.nr: 556463-7295 Postgiro: 61 55 12-1 Tel: 08-778 78 14


Österfärnebo...

I helgen så var jag i Österfärnebo med Robba. Rille och Elina hade åkt upp lite tidigare på fredan. Även Rilles föräldrar var där. Det vart mycket öl och groggar och grillat såklart. Vi slappade mest. Men det är ju därför vi åker dit. För att kunna sitta ute i solen, dricka alkohol i massor och bara umgås. Kan vara det bästa i livet. 

RSS 2.0